Een kijkje in het atelier van IBOLYA

Een kijkje in het atelier van IBOLYA

Een gezellige drukte is het in één van de Amsterdamse kledingateliers waar de jurken van IBOLYA gemaakt worden. De tafels liggen vol klosjes garen, meetlinten, scharen en rollen stof. Orhan en Zeycan zijn druk aan het werk achter de naaimachine, maar ze maken graag tijd voor hun klanten. Of die nu een pak willen laten stomen, een nieuwe zoom in hun broek willen, of gewoon binnenvallen voor een praatje.

Geen vroedvrouw
De van oorsprong Turkse Orhan en Zeycan runnen sinds 3 jaar het atelier annex kledingreparatiebedrijf én stomerij in Amsterdam Oud-West. De vader van Zeycan wilde dat ze vroedvrouw werd, maar Zeycan had andere plannen. Haar grote droom? Kleermaker worden. Vanaf haar 15e heeft ze het vak in de praktijk geleerd. Ook Orhan was er vroeg bij: hij is al vanaf zijn 13e aan het werk als kleermaker.

Vakwerk
Via een klant kwamen ze in contact met IBOLYA. “Het is prettig samenwerken met de dames van IBOLYA omdat ze zo goed weten wat ze willen”, zegt Zeycan. “En dat ze de kleding zelfs op de fiets vervoeren, vinden we prachtig!”. Maaike en Iby werken op hun beurt graag samen met Zeycan en Orhan omdat ze snel zijn, met ze meedenken over de afwerking en omdat ze vakwerk leveren. En als er een keer een spoedklus is, kunnen ze altijd rekenen op Orhan en Zeycan.

Anderhalf uur
In het atelier valt het rek met de kleurige IBOLYA-jurken meteen op. “Gister gemaakt, mooi hè”, zegt Zeycan. “Over zo’n jurkje doe ik anderhalf uur. Maar hoe lang ik aan een jurk werk, hangt af van het model en de stof”. Meestal werken Orhan en Zeycan met z’n tweeën in het atelier, soms bijgestaan door 2 of 3 collega’s. “Maar de opdrachten voor IBOLYA doen we altijd zelf”, zegt Zeycan. “Dan weten we zeker dat het gebeurt zoals Maaike en Iby het willen.”

Maatje 38
Zeycan is een echte fan van de IBOLYA-stijl. “Als ik weer in maatje 38 kan, trek ik beslist de mosgroene JIFFY aan, want dat is mijn favoriet”, lacht ze. Dan gaat ze achter de naaimachine zitten, op haar vaste plek bij het grote raam. “Als je het niet erg vindt, ga ik nu weer aan de slag, we hebben het druk vandaag!”

Gelijk heeft ze. We kunnen niet wachten tot er weer een nieuwe lichting IBOLYA-jurken klaar is.

Tot ziens bij IBOLYA!